Spørsmål og svar

Spørsmål og svar

Alopecia Areata

Vi vet at de som får alopecia areata og deres pårørende har mange spørsmål.
Vi håper at noen av disse svarene kan tilfredsstille en del av dine spørsmål, men husk det beste er å kontakte en av våre likepersoner rundt om i landet som kan lytte, gi råd og svare på spørsmål du måtte ha.

Kontakttelefon

Alopeciaforeningen Norge har en egen kontakttelefon åpent for alle fra 17.00 - 22.00

957 54 929

Legg gjerne igjen beskjed med navn/telefon så tar vi kontakt.
Hva er årsaken til alopecia areata?

Årsaken til hårtapet er usikkert, men mye tyder på at det kan være forårsaket av en autoimmun sykdom. Det betyr at cellene i kroppen som normalt bekjemper infeksjoner (hvite blodlegemer), angriper noen av dine egne celler. Ved alopecia areata samler de hvite blodlegemene seg rundt hårsekkene, og forårsaker en betennelse som gjør at håret slutter å vokse og faller av (Helsebiblioteket, 2017).

Hvor mange har alopecia areata?

2 prosent av befolkningen har hatt eller kommer til å ha flekkvis hårtap i løpet av sitt liv. 0,1–0,2 prosent har alopecia areata akkurat nå, og det rammer personer i alle aldre og begge kjønn (Carrillo, 2018).

Er alopecia areata arvelig?

Alopecia areata har en arvelig komponent. Dersom man har en førstegradsslektning (forelder, søsken eller barn) med sykdommen, er det ti ganger høyere risiko for at man blir rammet (Carrillo, 2018). Omtrent 2 av 10 med alopecia areata har et familiemedlem med samme sykdom. Det er også større sannsynlighet å få det hvis du eller noen i familien din har en annen type autoimmun sykdom, som for eksempel type 1 diabetes, stoffskiftesykdommer, eller vitiligo (hvite flekker i huden) (Helsebiblioteket, 2017).

Kan håret komme tilbake?

Hårsekkene blir ikke permanent skadet, så håret kan komme tilbake. Hvis hårtapet er mildt, er det gode sjanser for at håret vokser ut igjen. Håret kan være hvitt eller tynt når det først vokser ut, før det får tilbake sin normale farge og tykkelse. Hvis hårtapet er mer utbredt, kan du fortsatt få tilbake full gjenvekst, men dette er mindre sannsynlig. De fleste mennesker med alopecia areata har mer enn én episode av hårtap i løpet av livet. Opptil 1 av 10 personer får kronisk alopecia areata. Men uansett hvor langvarig hårtapet ditt er, er det fortsatt en mulighet for at håret vokser ut igjen (Helsebiblioteket, 2017).

Ved flekkvis hårtap og mindre enn 50 prosent angrepet hodebunn er prognosen veldig god. Ifølge studier er det i overkant av 60 prosent som får tilbake håret. Det er likevel stor sjanse for tilbakefall. Hvor utbredt håravfallet er, vil være en viktig faktor for prognosen. Alopecia totalis og alopecia universalis har dårligere prognose enn flekkvis håravfall. En annen faktor er alder. Jo yngre man er når man får diagnosen, jo dårligere er prognosen. Andre faktorer som påvirker prognosen i negativ retning, er at hårtapet varer over et år, at man har negleforandringer, at man har atopi, eller at det er forekomst av flekkvis hårtap i familien (Carrillo, 2018).

Skyldes alopecia areata stress?

Stress er omdiskutert, og det er per i dag ingen studie som kan bekrefte at stress alene kan utløse alopecia areata. Det er derimot mulig at stresshormoner kan øke en allerede pågående betennelse i hårsekken som så øker hårtapet (Carrillo, 2018). 

Har alopecia areata sammenheng med andre sykdommer?

Det er en sterk assossiasjon mellom alopecia areata og atopisk eksem / barneeksem, høysnue og astma. Disse tre går under fellesbetegnelsen atopi. Personer med atopi har høyere risiko for å få alopecia areata enn andre. Autoimmune sykdommer som rammer skjoldbruskkjertelen og fører til høyt eller lavt stoffskifte, er også veldig høyt representert hos personer med flekkvis hårtap. Generelt er det en sterk assosiasjon mellom alopecia areata og autoimmune sykdommer (Carrillo, 2018).

Hvilke typer behandling finnes det?

Alopecia areata kan per i dag ikke helbredes med de medisinene som er tilgjengelige. Vi kan kanskje holde det under kontroll og håpe at håret kommer tilbake etter hvert. Det finnes ulike typer konvensjonell behandling, men et viktig spørsmål er om alopecia areata må eller bør behandles. Noen av medikamentene man kan bruke til behandling, har potensielt svært alvorlig bivirkninger. Det er pasientene selv som til syvende og sist må velge om de ønsker behandling, og behandlingen må vurderes og tilpasses individuelt (Carrillo, 2018). Vi anbefaler å lese mer om behandling under "behandling" på vår hjemmeside.

Opplever man andre plager enn hårtap?

De fleste angir ingen plager ved alopecia areata. Noen oppgir at huden føles annerledes og at den kan klø eller «prikke». Flere kan også oppleve negleforandringer i forbindelse med alopecia areata (Carrillo, 2018).

Hvordan kan man donere hår til parykker til mennesker med alopecia?
Det finnes ulike måter å donere hår, slik at det kan brukes til parykker. Flere frisørersalonger kan både klippe og ta imot hårdonasjoner. Håret må være av en viss lengde og kvalitet, og festes i flere hestehaler før det klippes. Man kan også sende håret selv eller levere det direkte til en som trenger det. Ta kontakt med Alopeciaforeningen for ytterligere informasjon om hårdonasjon.
Får man økonomisk støtte når man har alopecia areata?

Stønadsordningen for ulike diagnoser kan endres fra år til år. For at du skal få korrekt informasjon om dagens stønadsordning, anbefaler vi deg å gå inn på hjemmesiden til NAV eller lese mer under "stønadsordningen" på vår hjemmeside. 

Kan man farge håret, eller vil dette forverre situasjonen når man har alopecia areata?

Det er ikke vitenskapelig dokumentert at det å farge håret ved alopecia er skadelig. Uavhengig om man har alopecia eller ikke, er mildest mulig behandling det beste for håret.

Kilder: 
  • Artikkel hentet fra Helsebiblioteket: Alopecia areata. Publisert 24.05.2017. Av Redaksjonen, Helsebiblioteket.no 
  • Artikkel basert på foredraget Daniel de la Rosa Carrillo holdt for Alopeciaforeningen på Alopeciadagen 14.04.2018. Hudlege Daniel de la Rosa Carrillo. Overlege, førsteamanuensis, seksjonsleder ved seksjon for hudsykdommer, Oslo Universitetssykehus.

Kontakt oss

Adresse :

Postboks 4402 Nydalen, 0403 OSLO

 

Telefon :

957 54 929

Epost:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Org. nr. :

990 470 693

Bankgiro :

7030 30 12581