Det kan for mange være vanskelig å vite hva man skal gjøre når man oppdager de første hårløse flekkene. Vi i Alopeciaforeningen har derfor skrevet denne teksten som beskriver det første man kan gjøre.
Ta kontakt med Alopeciaforeningen
Først og fremst anbefaler vi deg å ta kontakt med foreningen vår. Vi bistår gjerne og gir deg gode råd som kan gjøre prosessen videre enklere. Mange forteller at det er nyttig å få veiledning og støtte fra oss tidlig i prosessen. Som medlem i Alopeciaforeningen vil du blant annet motta nyttig informasjonsmateriell, få tilgang til vårt støtteapparat og få mulighet til å bli medlem i våre hemmelige Facebook-grupper der du kan komme i kontakt med andre som har alopecia areata. Les mer om våre medlemsfordeler og hvordan du kan bli medlem her.
Time hos fastlege og hudlege
Alopeciaforeningen anbefaler alltid en time hos fastlegen dersom man oppdager en flekk uten hår, slik at man får stilt diagnosen. Diagnosen stilles ved å se på de hårløse flekkene og kan ikke stilles ut fra blodprøver, hårprøver eller lignende.
Fra fastlegen bør man få videre henvisning til en hudlege for å få dokumentert diagnosen og for å få informasjon om sykdommen. Det er verdt å nevne at flere opplever at fastleger og hudleger kan ha lite eller ingen kunnskap om alopecia areata. Det er hudleger som har diagnosen alopecia areata under sitt fagfelt, men det er dessverre per dags dato få eller ingen hudleger som er spesialister på hudsykdommen alopecia areata. Ved henvisning til hudlege kan det ved enkelte steder være lang ventetid. Gjennom ordningen fritt behandlingsvalg kan man undersøke om det er kortere ventetid hos andre hudleger, og på den måten få time raskere. Se mer informasjon om dette på hjemmesiden til Helsenorge. Et annet alternativ er å bestille time hos en privatpraktiserende hudlege.
Stønadsordning
De som ønsker hårerstatninger eller hodeplagg, kan få økonomisk støtte til dette fra NAV. For å søke stønad må man legge ved legeerklæring på diagnosen. Den første gangen man skaffer seg en hårerstatning eller et hodeplagg, krever NAV en legeerklæring fra en spesialist i hudsykdommer (hudlege). NAV kan kreve dokumentasjon av varighet av sykdommen for utbetaling av støtte og vi anbefaler derfor at du får dokumentert hårtapet første gang du er hos hudlege. Stønadsordningen for ulike diagnoser kan endres fra år til år, og hvor mye man kan få i støtte, vil også variere. Les mer om stønadsordningen her.