Dette er et utdrag fra vårt informasjonshefte som alle nye medlemmer får tilsendt. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker informasjonsheftet tilsendt, trykk her for å finne vår kontaktinformasjon. Les mer om våre medlemsfordeler og hvordan du kan melde deg inn i foreningen vår ved å trykke her.
Alopecia areata er en kronisk autoimmun hårsykdom som resulterer i flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Det er enda noe uklart hva som forårsaker alopecia areata. En hypotese er at hårroten blir angrepet og dermed får en betennelse som fører til hårtap. Området med stamceller blir ikke angrepet, kun hårroten, og det er derfor alltid et potensiale for å få håret tilbake.
Det finnes ulike former av alopecia areata, og noen opplever at disse varierer over tid. Den mest vanlige formen for alopecia areata er hårløse flekker i hodebunnen av ulik grad. Noen opplever å miste håret på hele hodet, mens andre mister alt hår på hele kroppen.
2 prosent av befolkningen har hatt eller kommer til å ha flekkvis hårtap i løpet av sitt liv. 0,1–0,2 prosent har alopecia areata akkurat nå, og det rammer personer i alle aldre og begge kjønn.
Ved flekkvis hårtap og mindre enn 50 prosent angrepet hodebunn er prognosen veldig god. Ifølge studier er det i overkant av 60 prosent som får tilbake håret. Det er likevel stor sjanse for tilbakefall. Hvor utbredt håravfallet er, vil være en viktig faktor for prognosen.
Alopecia areata kan per i dag ikke helbredes med de medisinene som er tilgjengelige. Vi kan kanskje holde det under kontroll og håpe at håret kommer tilbake etter hvert. Det finnes ulike typer konvensjonell behandling, men et viktig spørsmål er om alopecia areata må eller bør behandles.
KILDE: Artikkel basert på foredraget Daniel de la Rosa Carrillo holdt for Alopeciaforeningen på Alopecia-dagen 14.04.2018. Hudlege Daniel de la Rosa Carrillo. Overlege, førsteamanuensis, seksjonsleder ved seksjon for hudsykdommer, Oslo Universitetssykehus.